Küçücük bedenleri üzerinde patlayan bombalarla kimi kolunu kaybetti, kimi bacağını, gözünü, kimi de kulağını. Kaybetmedikleri tek şey ise umutları ve yaşama sevinçleri oldu. Sekiz yılı geride bırakan Suriye iç savaşının en büyük mağdurları olan çocukların yaraları Türkiye'de sarılıyor. Bir yandan yeni protezleriyle hayata tutunurken bir yandan da yarım kalan eğitimlerini güven içerisinde devam ettiriyorlar.

9. yılına giren Suriye iç savaşının en acı yüzünü çocuklar yaşadı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SNHR) ve BM raporlarına göre Şubat 2019'a kadar 28 bin 226 çocuk saldırılarda hayatını kaybetti. Çok daha fazlası yaralandı ya da sakat kaldı. Üstelik bunlar kayıt altına alınabilinenler. Bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye'de gerek devlet bazında gerek sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla çocukların yaraları sarılmaya çalışılıyor. İstanbul'daki protez merkezi de Suriye iç savaşında mağdur olmuş çocuklara yeni bir hayat sunuyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı; Kuveyt Zekat Kurumu ve AID Uluslararası Doktorlar Derneği ile birlikte savaş yaralanmaları sonucu sakat kalarak ortez protez ihtiyacı duyan hastaları tedavi etmeyi amaçlayan ortak bir proje yürütüyor.