Yeni Zelanda'da iki camiye saldırıp 49 kişiyi öldüren 28 yaşındaki terörist Brenton Tarrant çıkarıldığı mahkemede cinayetten tutuklandı. Mahkemede kefalet talebinde bulunmayan teröristin 2016'yılında toplam 47 gün Türkiye'de kaldığı da ortaya çıktı.

Türk yetkililer, ikinci gelişinde 43 gün Türkiye'de kalan Tarrant'ın olası bir terör ya da suikast operasyonu gerçekleştirmek için burada bulunmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Öte yandan terör saldırısında bulunan Terörist mahkemeye beyaz bir kıyafet ve elleri kelepçeli götürüldü. Kefalet talebinde bulunmadı, cinayet suçlamasıyla tutuklandı. Bir sonraki duruşma 5 Nisan'da görülecek.

Teröristin duruşmada eliyle yaptığı işaret ise dikkat çekti. İşaretin beyaz ırkın üstünlüğünü simgeleyen White Power, yani "beyaz güç hareketi" olduğu ifade edildi.

Teröristin duruşma sırasında basına servis edilen görüntülerinde yüzü gösterilmedi, bunun mahkeme kararı olduğu belirtildi.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Zelanda Devlet Başkanı Reddy ile telefonda görüştü ve Başkan Yardımcısı Oktay’ı ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu Yeni Zelanda’ya gönderdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda'ya hareket öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.

Ayrıca terör saldırıları, aşırı sağcı söylemin artış gösterdiği Avrupa’da güvenlik önlemlerinin arttırılmasına neden oldu. Londra, Viyana ve Amsterdam gibi kentlerdeki büyük camilerde başta polis devriyesi olmak üzere çeşitli güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Yeni Zelanda’daki cami katliamının hemen ardından İngiltere’nin başkenti Londra’nın doğu kesiminde de 20 yaşlarında üç kişi, cami önündeki Müslümanlara çekiç ve sopalarla saldırdı. "Müslümanlar terörist” diye bağıran saldırganlar daha sonra araçlarına binerek kaçmaya çalıştı.