Bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri; üretimi ve istihdamı artırmak, bunun için küçük büyük tüm yatırımcıların önünü açmak, seslerine kulak vermek gerektiği... Bu, verilen çeşitli teşviklerle bir nebze de olsa yapılmaya çalışılıyor. Daha fazla üretmek, daha fazla ihracat yapmak istiyorsak, arsa maliyetleri sorununa köklü bir çözüm bulmak, yatırımcıya düşük maliyetli arsa sağlamak gerekiyor. Yatırımcının önündeki en büyük engel olan arsa maliyetleri engeli kaldırıldığı zaman büyümek isteyen KOBİ’ler ve sanayiciler, enerjilerini yatırıma ve üretime harcayacaktır. Devlet yatırımcıya ucuz arsa temin etsin ki, yatırımcı arsaya vereceği parayla kendi inşaatını yapsın veya bu parayı işletme sermayesine katsın, daha güçlü hale gelsin, daha fazla yatırım yaparak istihdamı artırsın.
Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, yaklaşık 5 bin dönüm alana sahip, sanayi parsel sayısı 76 olan bir OSB. Bölgedeki 40 adet sanayi parselinin ön tahsisi yapılmış durumda, fakat 5 bin dönüm alanın yaklaşık 2 bin 400 dönümü kamulaştırmayı bekliyor. Bu kamulaştırma için de 200 milyon liralık bir kaynağa ihtiyaç var. Bölgenin bir an önce faaliyete geçebilmesi için kamulaştırmanın bir an önce yapılması gerekiyor. Fakat görünen o ki, çalışmalar devam etse de işler kaplumbağa hızıyla ilerliyor.
Her yatırımın gecikmesi ülkenin kaybettiği döviz demek. Devlet tarafından KOBİ’lere birçok destekler veriliyor. Fakat verilen bu destekler, KOBİ’lerin büyümesi için yetersiz kalıyor. KOBİ’lerimizin büyümesi, kabuğunu kırması için daha büyük desteklere ihtiyaç var. Yatırım yapılabilecek alanlar için kaynak oluşturup, sıkıntıları en aza indirmek ve bu yatırımları bir an önce yapmak gerekiyor. Bunun için de büyümek isteyen işletmelerin önündeki en büyük engel olan yatırım yapılacak alanların daha düşük fiyatlı olması şart. Beklenti de daha ucuz arsa tahsisi yönünde...
OSB’lerdeki çeşitli imtiyazlar, buralara yapılacak yatırımları daha da cazip hale getiriyor. Şehrimizdeki OSB’lerde tekstil, gıda, madeni mutfak eşyası ve kuyumculuk sektörleri ön plana çıkıyor. Kuyumculuk sektörü, Kuyumcu Kent ile şehirdeki tüm kuyumcuları bir alanda toplayarak, sektörün daha profesyonel bir şekilde çalışmasını sağlayacak ve yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bu projeyle sektörün hak ettiği yere geleceğini umut ediyorum. Bunun yanında, gıda ve madeni mutfak eşyaları sektörü ile ilgili de ihtisas OSB’lerle çalışmalar sürüyor. Tabii buralarda da ucuz arsa tahsisi yapılarak, büyümek isteyen KOBİ’lere ve mevcut yatırımcıya kolaylıklar sağlanmalı. Kısaca, yatırımcıya ucuz veya bedava arsa tahsis edelim, karşılığında fazla istihdam isteyelim. En büyük teşvik bu olacaktır.