Tarih Ders Verir Almak İsteyene

Abone Ol

TARİH İLAÇTIR!

Tarih ders verir almak isteyene ve niyeti varsa okuyanı akıllandırır! (M.I)

Bizim tarihimiz çok zengin. Bir şeyi merak mı ettiniz, uzağa gitmeyin son yüzyıla bakın. Muhakkak aradığınız konuya dair bir ize veyahut işarete ya da yaşanmışlığın aynısına şahit olursunuz. Diyelim ki bulamadınız; pes etmeyin. Cumhuriyet tarihinde yoksa muhakkak aradığınız ize, işarete aynıyla olmasa da yaşanmış bir vakıaya Osmanlı tarihinde şahit olursunuz.

Bir tarih düşünün, Sultan Süleyman döneminde Antikçağ filozoflarının yurdu Yunanistan’dan Firavun’un piramitlerle ördüğü Mısır’a, Kisra’nın hükmettiği Tebriz’den, Abbasilerin Bağdat’ına, Attila’nın yurdu Macar Ovasından Hindistan’ın güneyindeki Açe’ye kadar hâkim bir devletin tarihi. Sanat, edebiyat, musiki, ilim, irfan ne ararsan var. Roma’dan sonra ve ondan daha büyük ve en az onun kadar ordudan siyasete, vergiden adalete gelişmiş cihan şümul bir devlet! Bakın daha da önemlisi en az 25 farklı ırkın yaşadığı, açıktan kitabi gizliden bâtıni onlarca din ve mezhebin kol gezdiği muazzam bir dünya. Bundan 5 asır önce en az yüz milyon insanın yaşamını sürdüğü bir insan kitlesi hayal edin!

Evet böylesine büyük bir devlet ve büyük tarih önünüzde. Bu pencereden bakarsanız gurur duyarsınız, hasret ve özlemle yad edersiniz. Öyle zaman gelir en iyisi bizdik saplantısına takılır kalırsınız. Bir müddet sonra bu saplantı kibre dönüşür, ders almak yerine hamaset eder, kerih görülmüş meselelere de hakaret eder hale gelirsiniz. Oysa her zaman tarihi çapraz okumak lazım yani aynı konu üzerine farklı görüşleri okuyup mesele üzerine çok çeşitli pencerelerden bakabilme imkanı yakalamayı kastediyorum. Arada bir, bile isteye, tersten okumak lazım ki hem doğruyu daha net görebilmek için hem de bize göre yanlış olan bir durumun bir başkası tarafından nasıl doğru kabul edildiğini, edilebildiğini anlamak için. Tam olarak duygudaşlık denilemese de “karşı” veya “öteki” olanı anlamak için bunları yapmak önemli.

Mesela ülkenizde dışarıdan destekli bazı vakıf, kurum ve kuruluşların milletiniz için tehdit mi oluşturduğunu düşünüyorsunuz? Bakın tarihe… Yakında Ermeni Meselesi biraz uzakta Patrona Halil İsyanı daha aşağılara inersen Bizans Desiseleri, Çin Entrikaları vs vs.

Ülkenizde adalet kavramının tartışılır olduğunu mu düşünüyorsunuz? Muhakkak tarihin karanlık dehlizlerinden “Adalet İstiyoruz!” haykırışlarını duyarsınız.

Ülkenizde stokçu sorunu, piyasaya mal girişinin kasıtlı engellendiğini mi görüyorsunuz? Arşiv vesikalarından birinde hemen okursunuz “Bayram öncesi Edirne ve çevresinden kuzular payitahta getirile!” emrini.

Ülkenizde dini grupların devlete sirayet ettiğini ve devlete ortak olmaya dair girişimlerde bulunduğundan mı şüphelendiniz? Bakın Kadızadeler meselesine, Mevlevihanelerin bazı dönemlerde neden kapatıldığına veya tersten okuyunca Yeniçeri Ocağı’nın lav edilişini bir şeyler bulursunuz muhakkak oralarda.

Ülkenizde istişarenin kaybolduğunu, farklılıklara saygının azaldığını, cinnet ve cinayet vakalarının arttığını mı düşünüyorsunuz? Dönün bir bakın maziye göreceksiniz sebeplerini ve sonuçlarını, tarih muhakkak ders verir.

Ülkenizde insanların konuşmaktan korktuğunu, yazmaktan çekindiğini, ahlaksızlığın türlü perdeler altında kol gezdiğini, fitne ve fesadın arttığını, yaşamın madden ve manen zorlaştığını ve en önemlisi umutsuzluğun yere ve göğe hâkim olduğunu mu düşünüyorsunuz? Ya da siz bunların tam tersini görürken etrafınızdan bunlardan yakınan insanların varlığına kızıyor, onları abartılı tavır ve davranış içerisinde mi görüyorsunuz? Bakın tarihe muhakkak benzer olaylar yaşanmıştır. Yaşanan bu olayların devirlerini, gelişim evrelerini, alınan tedbirleri, toplumsal yansımalarını ve sonuçlarını gösteren deliller önünüze serilecektir.

Yukarıda da belirttiğim gibi tarihi bir kanaldan, tek pencereden, duymak ve görmek istediğiniz gibi değil de hakikate kavuşmak arzusunda olursanız tarih ders verir almak isteyene ve niyeti varsa okuyanı akıllandırır.

Sözün özüne gelecek olursak, memleket meselelerine kafa yoruyorsanız, bir makam ve mevki işgal ediyorsanız, iddianızın veya davanızın olduğunu dillendiriyorsanız karşılaştığınız bir durum veya olayla ilgili sağlıklı değerlendirmeler yapmak ve sorunla mücadelede destek bulmak niyetindeyseniz TARİH sizin için İLAÇ’tır.

TARİHİ ÇAPRAZ OKUYUN ARADA BİR TERSTEN OKUYUN!