Üstad Necip Fazıl Kısakürek 74 yıl önce çıkardığı BÜYÜK DOĞU mecmuasının 22 Şubat 1946 tarihli sayısında; Kahramanmaraş’ın 12 Şubat Kurtuluş Destanımıza ve her yıl kutlanılan bayramlara dair çok önemli tarihi bir mesajı vardır.
Kendi ifadesi “ Su katılmamış Maraşlılık ruhu “ ile kaleme aldığı yazısını; Kendi ismiyle özdeşleşen “Büyük Doğu” mecmuasının tam orta sayfasına koymuş. Yazının üst kısmına o yıllara ait Kahramanmaraş fotoğrafları ve çete kıyafetli iki Maraşlının resimlerini koyarak; “Kızıma hitap ederek gelinlerime bir şey anlatmak istiyorum” diye, öncelikle Kahramanmaraşlılara ve sonra bütün ülkeye aşağıdaki yazısını 12 Şubat mesajı olarak yayınlamıştı. Kahramanmaraş Milli Mücadelesinin 100. Yılında istifade edilir ümidiyle tekrar paylaşmak istedim.
“MARAŞ !
İşte yukarıya umumi manzarana ve milli kıyafetlerine ait resimlerini koyarak sana hitap ediyorum! Bu hitabın içinde halis Türklükten başka, birde su katılmamış Maraşlılık sesi olduğunu biliyorsun!
Hitabım da sana olduğundan fazla bütün memlekete!... Kızıma hitap ederek gelinlerime bir şey anlatmak istiyorum!
Vazgeç artık, Allahın senesi, belli başlı bir günde, beylik (tören) şekilleri içinde Ben bugün kurtuldum, bugün kurtuldum!” diye hep aynı şeyleri tekrarlamaktan ve tekrarlayanlara uymaktan!.. İstanbul ’uda, Edirne’si de İzmir ’ide, Adanasıda, filanı da falanı da senden ders alsın!.. Kurtuluşun nimetine layık ve sahip olmak böyle tecelli etmez.
Bu tarzda, ölü kalıp cephesinden edilen tekrarlar, aksine yüreklerimizde bir “Kurtulamamış olmak ukdesi” taşıdığımızı gösterir. Ve teşekkür, hamd, bahtiyarlık sınırlarını aşarak tersine döner. Her gün ayna karşısında erkekliğini kutlayan adam, olsa olsa harem ağasıdır; Ve liyakatini tabileştirememiş, bünyeleştirememiş demektir.
Dikkat et! Sana bunlardan vazgeç derken, işin( kutlama telgrafı ), ( reverans ), (Frak), (rozet), (söylev) ve ucuz ve orta malı unsurlarından vazgeç demek istiyorum. Yoksa bu mevzuda yeni bir idrakin, farikan, nimetin, saadetin varsa, bunları kitapla, sesle, hamleyle, davayla yoğur; fakat bu ucuzluklardan vazgeç!”
Üstadın, Su katılmamış Maraşlılık Ruhu’nun sesini, aradan 74 yıl dahi geçse, Kahramanmaraşlıların dinleyeceklerini umuyorum.
Bu vesile ile Kahramanmaraş Milli Mücadelesinin 100. Yılında, tüm şehit ve gazilerimiz rahmetle anıyoruz.
Selam ve sevgilerle.