Kahramanmaraş’ın Tasavvuf Musıkisi Kayıt Altına Alınıyor

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi himayeleriyle, Kahramanmaraş İstiklal mücadelesinin 100. Yıl etkinlikleri kapsamında; Kültür ve Turizm Bakanlığınca Konya Türk Tasavvuf Müziği ses sanatçılarından Ahmet UNCU Kahramanmaraş’ın Tasavvuf Musıkisi kayıt altına alınması için görevlendirilmiştir.

Bilindiği üzere Kahramanmaraş’ta geleneksel Tasavvuf Müziğimiz kulaktan kulağa okunarak gelmiştir. Bir kısım eserlerimiz ne yazık ki okuyan şahıslarla sınırlı kalmış. Zamanla o kişilerin vefatıyla birçok değerli eserler ne yazık ki unutulup gitmiştir.

Bu konuda hizmetleri olan eskileri hatırlayacak olursak; Bahçeci Hoca, Müezzin Mahmut Hoca, Halil Bilginer Hoca, Kadir Kızdırıcı Hoca, Mekikci Ali Bağrıyanık Hoca, İbrahim Yıldız Hoca ve ismini sayamadığımız nice musıkiye vakıf güzel sesli hocalarımız vardı.

Bu konuda bir hatırayı da nakledecek olur isek; Pınarbaşı’lı Mehmet Ali Efendi. Na’t ve uzun havaları okuyan güzel sesli biri. Mehmet Ali Efendi vefat ettiğinde yakın arkadaşı Bahçeci Hoca çok üzülmüş, adeta yıkılmış. Zira gönül meclisinden önemli bir dostunu kaybetmişti. Bu duyguyla olsa gerek,” Perişandır hâli ehl-i dillerin” diye başlayan bir şiir kaleme almış. O dönemin musıki meclisinden olan Bekir Sıddık Nazlı ise bu güfteyi Hüseyni Makamında besteleyerek, musıkimize kazandırmış.

Perişandır hali ehl-i dillerin

Susmuş terennümleri şen bülbüllerin

İslam güneşinde açan güllerin

Kurumuş yaprağı dalları bomboş

Şimdi ise Ahmet Uncu kardeşimiz, diğer eserlerle birlikte bu eseri de kaynak kişilerden dinlemiş, kayıtlara almış, usul ve notasını yazarak Kahramanmaraş’ın Tasavvuf Musıkisi kültürel mirasına taşımıştır.

“DİNİ MUSÎKİMİZE BİR KİMLİK, BİR AHENK VE BİR DÜZEN GETİRMEYE ÇALIŞTIK”

Ahmet Uncu Bey’le, kayıt altına almaya çalıştıkları Kahramanmaraş Tasavvuf Musıkisinde, hangi formda eserlere ulaşabildiğini sorduğumda, şunları söyledi:

“Şehrimizde eskiden beri okuna gelen dînî musikimize ait eserleri elimizden geldiğince büyük bir dikkat ve özveri ile araştırdık, soruşturduk, hafızalarımızı zorladık ve “söz uçar yazı kalır” düsturunca toparlayıp yazılı hale getirdik. Bazı eserler kulaktan kulağa günümüze kadar farklılaşarak da olsa ulaşabilmişse de daha niceleri zaman değirmeninde öğütülüp kaybolmuştur. İşte bu kaygı ile çıktığımız bu yolda; bu güne kadar ulaşabilmiş eserleri güfte, makam yapısı, usul, prozodi, icra şekli gibi konularda ele alınarak aslına da fazla müdahaleden de kaçınarak ciddi bir çalışma ile yazılı ve sesli kayıt altına aldık. Böylece, geçen zaman içinde okuyan kendi yorumları ile ortaya çıkan farklılıkları ortadan kaldırarak, toparlayıcı bir niyetle, Kahramanmaraş’ ta eskiden beri var olan dînî musikimizdeki bu eserlere bir kimlik, bir ahenk ve bir düzen getirmeye çalıştık. Yaptığımız bu çalışmayla yıllar sonrasına bir başvuru noktası oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Bu vesileyle, çalışmalarımıza katkı sağlayan tüm gönül dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Gayret bizden takdir sizlerindir.”

Bu vesileyle bizlerde başta Ahmet Uncu Bey olmak üzere, projeye katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ederiz.

Selam ve sevgilerle.