İrfan ve sevgi güneşi, aşk sultanı Hz. Mevlâna, 17 Aralık 1273 yılı, bir Pazar günü gurub vaktinde, bütün parlaklığıyla ve bütün güzellikleriyle, gülerek ebediyet âleminin asumanında doğmuştu. Bu geceye, Şeb-i arus ( Düğün gecesi ) diyoruz.
Hz. Mevlâna’nın “ Ölümümüzden sonra, mezarımızı yerde arama. Bizim mezarımız arif kişilerin gönülleridir “demesine rağmen; yüz yıllardır Onun sevenleri, mübarek merkâtinin bulunduğu Konya şehrimize feyzyab olunmak için akın akın gelmektedirler.
Ölüm günü, Onun için doğum günüydü. Derin bir aşkla Hakka vuslatın doğumuydu. Vuslat günü, sevgilinin sevgiliye kavuşma günü, yani düğün günüydü.
Her yıl 17 Aralık günü Konya’da düğün günü, Şeb-i Arus merasimleri yapılır. Dünyanın her tarafından 746 yıldan beri sevenleri bu düğüne icabet ederler. Semalar yapılır. İlahiler, kasideler ve Kuran-ı kerimler okunur. Gönüller fethedilir.
- yılda on gün boyunca, 7-17 Aralık günlerinde Konya’da Ayin-i Şerifler gerçekleştirildi. Bu seneki Şeb-i Arus merasiminde, Rakım Erkutlu üstadın Karcığar makamındaki ayin-i şerifi icra edildi. Musiki heyetinde Kahramanmaraşlı bir hemşehrimizin; Kültür ve turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Musikisi sanatçılarından Ahmet UNCU kardeşimizinde yer alması bizleri ayrıca gururlandırdı.
KSÜ Öğretim Görevlilerinden Mesut BİLGİNER’in anlatımıyla Hz Mevlana, “Hz. Mevlânâ’yı düşünür veya hümanist olarak anlatmak yetersiz kalır. O, Peygamber Efendimizin aşığı büyük bir veli ve Mevlevîliğin Piri’dir. O, kendisini bir rubaide şu şekilde ifade etmektedir; 'Ben yaşadığım müddetçe Kur'ân'ın kölesiyim. Ben, Muhammed Mustafa'nın yolunun toprağıyım. Kim benden bundan başkasını naklederse Ondan da şikâyetçiyim, o sözden de şikâyetçiyim.' Hz. Mevlânâ, zahir ve batın ilimlerde üstad, emsalsiz bir bilgindir. Tefsir, Hadis, Fıkıh konusunda uzmandır. Matematik, Astronomi ve Kimya ilimlerini biliyor. Zaten Arabça ve Farsçayı sular-seller gibi biliyor. Rum Papazlarla konuşacak kadar Rumca ve Yahudilerle konuşacak kadar İbranice biliyor. Dikkat buyurun arkadaşlar, bunların sadece birinin bir kısmını bilene şimdi HOCA diyoruz.“ demektedir.
Aşk sultanı Hz. Mevlâna son günlerinde şöyle diyordu.
“ Yere hangi tohum atıldı da bitmedi.
Neden insan tohumuna gelince bitmeyecek zannına düşüyorsun,
Hangi kova kuyuya salındı da dolu olarak çıkmadı,
Can Yusuf’u kuyuya düşünce, niye ağlasın.
Bu tarafta ağzını yumdun mu O tarafta aç..
Çünkü artık, hay huydan uzak. Mekânsızlık âlemindesin ”
Bu yıl tertiplenen 746. Şeb-i Arus merasimlerinin tüm insanlığa hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.
Selam ve sevgilerle.